Φίλων γράμματα #2

by - Οκτωβρίου 19, 2015


Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Σήμερα στο Φίλων γράμματα, ο αγαπημένος Βασίλης, εκπαιδευτής σκύλων από την HappyDogs, μας μιλάει μέσα από έρευνες αλλά και από την προσωπική του εμπειρία για την σχέση παιδιού και σκύλου.


“Παιδί και σκύλος, μια τρυφερή σχέση”

Νομίζω πως η καλύτερη ή μία από τις καλύτερες συντροφιές για ένα παιδί είναι ένα κατοικίδιο. Μάλλον δεν το νομίζω, είμαι σίγουρος! Το βλέπω καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια στα μαθήματα που κάνω, το ζω όμως και στο σπίτι μου. Δεν μιλώ σαν εκπαιδευτής ή σαν δογματικός ζωόφιλος. Συζητώντας με πελάτες μου, γιατρούς, εκπαιδευτικούς, ανθρώπους από τον χώρο της ψυχικής υγείας και κτηνιάτρους, παρατήρησα πως όλοι αυτοί συνέκλιναν στο ότι η παρουσία ενός ζώου (σκύλος, γάτα) βοήθησε το παιδί τους.
Ευτυχώς βέβαια που υπάρχουν και οι έρευνες για τους “άπιστους Θωμάδες”, όπως του Κuopio University Hospital στην Φιλανδία (νομίζω πως όταν μιλάμε για Σκανδιναβία τα σχόλια περιττεύουν...), η οποία κατέγραψε πως τα μωρά που έμεναν σε σπίτια με εμβολιασμένα-εννοείται- κατοικίδια είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ από τα ευρήματα φάνηκε πως τα παιδιά αυτά μπορεί να έχουν πιο ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ξέρω πως δεν θα αποτελέσει για κάποιον προτεραιότητα το να πάρει ένα σκύλο για να θωρακίσει την υγεία του παιδιού του. Απλά παρέθεσα μια από τις εκατοντάδες έρευνες αναφορικά με το θέμα “σκύλος-παιδί-υγεία", καθώς στην Ελλάδα τα οικόσιτα ζώα έχουν δαιμονοποιηθεί αδίκως.
Ο σκύλος είναι ένας τρυφερός σύντροφος ο οποίος μοιράζει απλόχερα αγάπη και ενθουσιασμό. Δεν κρίνει και δεν διορθώνει το παιδί, δεν του υπογραμμίζει τι δεν έκανε καλά. Είναι απλά εκεί και με τον τρόπο του το κάνει να νιώθει ξεχωριστό και υπεύθυνο!
Τρανή απόδειξη το πρόγραμμα "reading dogs" ή "school dogs" που τρέχει σε χώρες όπως οι Η.Π.Α και το Ην.Βασίλειο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα που πρωτοξεκίνησε στην Γιούτα των Ην.Πολιτειών το 1999 και αφορούσε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. 
Το πρόγραμμα είχε δημιουργηθεί από ψυχολόγους και εκπαιδευτικούς, ενώ η ιδέα ήταν εξαιρετικά απλή. “Κανένα σκυλί ποτέ δεν διέκοψε κάποιο μαθητή, ενώ όλοι οι μαθητές περιμένουν πως και πως να διαβάσουν κάτι στο σκύλο
Στην Αγγλία ο Tony Nevvet ιδρυτής αντίστοιχου προγράμματος, δηλώνει πως “οι σκύλοι χαλαρώνουν πραγματικά τα παιδιά και μειώνουν την αρτηριακή τους πίεση μιας και δεν τα επικρίνουν, ενώ παράλληλα τα βοηθούν στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησής τους”.
Στη χώρα μας κάτι αντίστοιχο δημιούργησε η κτηνίατρος κα Βασιλική Σταθοπούλου.
Φέτος το καλοκαίρι πρόσεξα κάτι σχετικά με τον γιο μου το Φοίβο και τη σκύλα μας τη Sugar, στο κομμάτι της αυτοπεποίθησης… 
Καθώς παραθερίζαμε στο Πήλιο, παρατήρησα πως μερικά μεγαλύτερα παιδιά περίπου 6-7 ετών έπαιζαν “κάπως δυναμικά” με τον Φοίβο. Έτσι λοιπόν είπα στον 4χρονο γιο μου αν ήθελε να εκπαιδεύσει τη Sugar…
Πραγματικά τα πιτσιρίκια έμειναν με το στόμα ανοιχτό βλέποντας έναν μικρότερο να λέει “Κάτσε- Ξάπλα- Μείνε-Έλα” κλπ, σε ένα σκυλί το οποίο κι όλας τον υπάκουε.
Μάλιστα με ρώτησαν, “κύριε, αλήθεια ο γιος σας το εκπαιδεύει;” “βέβαια!" τους απάντησα, ενώ ο Φοίβος ένιωθε πολύ περήφανος.
Η αγάπη που οικοδομείται μέσα από αυτήν την τρυφερή σχέση είναι πραγματικά συγκινητική…Ανιδιοτελής. 
Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει ΚΑΘΟΛΟΥ να πείσω κάποιον να πάρει σκύλο στο παιδί του. Απλά μοιράζομαι μαζί σας μερικά στοιχεία ερευνών και κάποιες οικογενειακές μου στιγμές.
Η συμβίωση μεταξύ παιδιού και σκυλιού, μπορεί να πάει εξαιρετικά καλά, αρκεί να έχουμε από πριν στο μυαλό μας πως καλό θα ήταν:

  • Να μην αγοράσουμε κουτάβι ως έκπληξη…Κοιτάξτε πόσες χιλιάδες “εκπλήξεις” κυκλοφορούν αποστεωμένες στους δρόμους και στα βουνά. Σκυλιά ετοιμοθάνατα επειδή κάποιοι τα βαρέθηκαν.
  • Να μην πάρουμε σκύλο πριν συμφωνήσουμε οικογενειακώς. Το κουτάβι κακά τα ψέματα θέλει δουλίτσα, ειδικά στην αρχή.
  • Να μην αφήνουμε το παιδί μας χωρίς εποπτεία τις πρώτες μέρες με το σκυλί, μέχρι να δούμε πως τα πάνε
  • Να είμαστε δίκαιοι! Διορθώνουμε το παιδί μας όπως και το κουτάβι. Το παιδί πρέπει να μάθει, πως δεν μπορεί να παραβιάζει τον σκύλο επειδή είναι θυμωμένο, κουρασμένο ή επειδή τα “έχει” μαζί μας…
  • Να καλλιεργήσουμε εμείς με τον σκύλο μας μια σχέση αγάπης και υπευθυνότητας ώστε να μας αντιγράψει και το παιδί μας.
  • Να του εξηγήσουμε τι ανάγκες έχει ένα κουτάβι και ότι πρέπει να είναι υπομονετικό μαζί του.
  • Να μην αφήσουμε τα φιλαράκια του να φέρονται στο σκυλί ως παιχνίδι και άθελα τους να το ταλαιπωρούν.

Ζώντας και δουλεύοντας τόσα χρόνια με σκύλους έχω νιώσει πολύ καθαρά την αγάπη και την ηρεμία που σου προσφέρουν. Βλέποντας και τον γιο μου με τη σκύλα μας, αισθάνομαι πως είναι πολύ τυχερός που βιώνει τόσο όμορφα συναισθήματα, εικόνες και στιγμές από τόσο μικρή ηλικία.
Βασίλης Μπορομπόκας Εκπαιδευτής σκύλων CPDT

Βασίλη, σε ευχαριστώ πολύ!
Περισσότερα για τον Βασίλη μπορείτε να βρείτε στο site του, αλλά και στην σελίδα του στο facebook.

Σας φιλώ

FACEBOOK  

INSTAGRAM

You May Also Like

1 σχόλια