Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016

Η συνταγή της εβδομάδας : Ρεβιθάδα Σίφνου


photo from Pinterest

Όσοι με ακολουθείτε σε FacebookInstagram αλλά και στο Snapchat θα ξέρετε ότι βρίσκομαι για διακοπές στην πανέμορφη Σίφνο.
Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να σας δώσω σήμερα μια πεντανόστιμη συνταγή για την βασίλισσα των οσπρίων, την παραδοσιακή Σιφναίικη ρεβιθάδα.
Ένα πιάτο το οποίο το απολαμβάνω ιδιαίτερα μιας και είναι νόστιμο, χορταστικό και vegan.
Παραδοσιακά φτιάχνεται σε πήλινο σκεύος με καπάκι, αλλά ακόμα κι αν δεν έχετε, αξίζει να την δοκιμάσετε!

ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ. ρεβίθια (κατά προτίμηση βιολογικά)
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 2 σχετικά μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2-3 κλωναράκια δενδρολίβανο (τα φύλλα)
  • 1.3 lt νερό
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε τα ρεβίθια σε μεγάλο μπολ και τα υπερσκεπάζετε με νερό. Τα αφήνετε να μουλιάσουν 8 ώρες ή ολοβραδίς. Προσθέτετε τη σόδα και τα αφήνετε έτσι για 1 ώρα. Τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε καλά. Τα τρίβετε ώστε, κατά το δυνατόν, να αποχωριστούν οι φλούδες (Σημείωση: αυτό δεν θα συμβεί πάντα. Ακόμη και με την σόδα, ενίοτε οι φλούδες δεν φεύγουν. Βγάλτε όσες αποκολλούνται και συνεχίστε).
Αδειάζετε τα ρεβίθια σε πήλινο σκεύος (με καπάκι) και προσθέτετε τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, τη δάφνη, το δενδρολίβανο, το αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε με νερό, που να περισσεύει κατά 3-4 εκατ.
Τοποθετείτε το σκεύος στον φούρνο, στους 140 °C (δεν χρειάζεται προθέρμανση) και ψήνετε για 6 ώρες (ή και παραπάνω).

Καλή σας απόλαυση.

Σας φιλώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου