Μελένια μελομακάρονα

by - Δεκεμβρίου 12, 2016


Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Πέρσι τέτοια εποχή, έψαχνα να βρω μια συνταγή για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη και αλεύρι, μιας και απείχα αυστηρά και από τα δύο. Έφτιαξα λοιπόν τα πολύ νόστιμα και εναλλακτικά μελομακάρονα που βρήκα στο blog The Saucha life και ομολογώ πως ήταν εξαιρετικά!!!
Φέτος, είπα να βάλω λίγο νερό στο κρασί μου και να δοκιμάσω κάτι πιο παραδοσιακό μεν αλλά πάντα χωρίς ζάχαρη και αλεύρι δε!
Και βρήκα την συνταγή της επίσης αγαπημένης Mamangelic για μελομακάρονα χωρίς γλουτένη με μέλι! Είναι εξαιρετικά!!! Εύκολα, νόστιμα και πολύ κοντά στα “κλασικά” που όλοι ξέρουμε!




ΥΛΙΚΑ (για 25-30 κομμάτια)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

  • 200 γρ. (2 φλ.) αλεύρι αμυγδάλου
  • 50 γρ. (1/2 φλ) τριμμένο καρύδι (σαν αλεύρι)
  • ξύσμα ενός ακέρωτου πορτοκαλιού
  • 1 κ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • λίγο λιγότερο από 1 κ.γλ. σόδα
  • 3 κ.σ. λάδι (εγώ βάζω λάδι καρύδας)
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 60 γρ. (10 κ.σ.) χυμό πορτοκαλιού
  • 12-14 γρ. (2 κ.σ.) κονιάκ ή εναλλακτικά χυμό πορτοκαλιού

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 4 κ.σ. νερό
  • φλούδα από μισό λεμόνι
  • μισό ξυλάκι κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουμε τα αλεύρια σε ένα μπολ μαζί με τα μυρωδικά.
Προσθέτουμε σιγά, σιγά τα υγρά μέχρι να βγει μια σφιχτή ζύμη. Αν δούμε ότι η ζύμη γίνετε σφιχτή και με λιγότερα υγρά, σταματάμε εκεί.
Πλάθουμε σε σχήμα μελομακαρόνου ή στρογγυλά και ψήνουμε στους 180’ βαθμούς για περίπου 20 λεπτά με προσοχή να μην καούν, σε αντιστάσεις στην μεσαία σχάρα.
Αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε να βράζουν όλα τα υλικά για το σιρόπι και σβήνουμε την φωτιά αφού πρώτα μετρήσουμε 2 λεπτά από τον πρώτο βρασμό.
Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι και ότι περισσέψει από αυτό, το ρίχνουμε από πάνω προσθέτοντας αν θέλουμε χοντροκομμένο καρύδι και κανέλα!

Καλή σας επιτυχία!!!

Σας φιλώ


Βρείτε με σε
FACEBOOK  
και 

INSTAGRAM




You May Also Like

0 σχόλια