Μικρή βιβλιοφάγος: Το κουνελάκι άκουγε

by - Μαρτίου 26, 2018




Γεια σας και χαρά σας!
Την πρώτη φορά που άκουσα τον όρο "Ενεργητική ακρόαση" παραξενεύτηκα και απόρησα, πώς μπορεί κάποιος να είναι ενεργός ενώ απλά ακούει;


Εάν είχα τότε διαβάσει το πολύ όμορφο βιβλίο της Αμερικανίδας συγγραφέως και εικονογράφου Cori Doerrfeld  "Το κουνελάκι άκουγε" από τις εκδόσεις Διόπτρα, θα είχα πάρει την απάντηση.
Ο μικρός της ήρωας ο Άλκης, καταφέρνει να φτιάξει ένα μεγάλο πυργάκι και νιώθει πολύ περήφανος γι αυτό, μέχρι την στιγμή που κάτι πάει στραβά και το πυργάκι του διαλύεται.
Είναι απαρηγόρητος και στεναχωρημένος. Διάφορα ζώα έρχονται να τον παρηγορήσουν, μιλώντας του ασταμάτητα χωρίς να τον ακούνε, με την ελπίδα πως θα τον κάνουν γρήγορα να ξεχάσει, να "κουκουλώσει" τον πόνο του, να πάει παρακάτω.
Όμως ο Άλκης θέλει μόνο δυο αυτιά να τον ακούσουν, δυο χέρια να τον αγκαλιάσουν, δυο μάτια να τον δουν χωρίς να βιάζονται να τελειώσει η ιστορία...
Το κουνελάκι είναι εκεί για τον Άλκη. Τον παίρνει αγκαλιά και τον ακούει υπομονετικά χωρίς να λέει κάτι με τα λόγια του. Ακούει τον θυμό του, την απογοήτευσή του, την πίκρα του, την αγανάκτησή του, την ανάγκη του και τη χαρά του. Είναι ΟΛΟΚΛΗΡΟ εκεί για τον Άλκη, χωρίς να κάνει τίποτα παραπάνω από το να ΕΙΝΑΙ.



Όλοι θέλουμε ένα κουνελάκι στη ζωή μας.
Κι αν όταν ήμασταν παιδιά, είχε βρεθεί κάποιο στο δρόμο μας, με την μορφή των γονιών μας, ενός φίλου ή ενός δασκάλου, θα είχαμε μάθει κι εμείς με την σειρά μας πώς να είμαστε "κουνέλια" για κάποιον άλλον.
Όμως ποτέ δεν είναι αργά. Ας ξεκινήσουμε τώρα να ακούμε τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τον σύντροφο μας, με ευαισθησία και ενσυναίσθηση.
Ας σταματήσουμε να δίνουμε συμβουλές και οδηγίες για το πώς και για το τί θα κάναμε εμείς στη θέση του άλλου και ας αφήσουμε το παιδί μας, τον φίλο μας, τον σύντροφό μας, να βιώσει την θλίψη του, τον πόνο του, την κατάστασή του, έχοντας κάποιον δίπλα του που απλά θα τον πάρει αγκαλιά και θα του πει "Σε καταλαβαίνω...".
"Το κουνελάκι άκουγε" είναι ένα γλυκό και τρυφερό βιβλίο, για μικρά και προπαντός για "μεγάλα παιδιά", που δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη.

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε και τα υπόλοιπα βιβλία που σας προτείνει η Μικρή βιβλιοφάγος!

Σας φιλώ

Βρείτε με σε


FACEBOOK  
και 

You May Also Like

1 σχόλια