Μεγάλη βιβλιοφάγος: Το βιβλίο του Hygge

by - Οκτωβρίου 12, 2018




"Το Βιβλίο του Hygge ο Δανέζικος τρόπος να ζεις καλά"
συγγραφέας: Meik Wiking
μετάφραση: Ελένη Τουλούπη
εκδόσεις: Μίνωας

Γεια σας και χαρά σας!
Σήμερα θέλω να σας μιλήσω για ένα βιβλίο το οποίο νιώθω ότι έχει γραφτεί για μένα!
Από τις εκδόσεις Μίνωας, "Το βιβλίο του Hygge ένας δανέζικος τρόπος να ζεις καλά", του Meik Wiking, Διευθύνοντος Συμβούλου του Ινστιτούτου Έρευνας της Ευτυχίας στη Δανία.
Το Hygge (προφέρεται χού-γκα), είναι μια λέξη που έχει πολλές ερμηνείες. Δηλώνει το αίσθημα της ευεξίας, της ψυχικής πληρότητας, τον τρόπο να δημιουργείς μια ατμόσφαιρα θαλπωρής. 
Στην ουσία είναι μια κατάσταση.
Μια όμορφη, χαλαρή, ζεστή, αναπαυτική, χουχουλιάρικη κατάσταση, στην οποία επιδιώκουν να βρίσκονται όσο πιο συχνά μπορούνε οι Δανοί, ο ευτυχέστερος λαός του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Δίκτυο Sustainable Development Solutions του OHE και από το Earth Institute του Πανεπιστημίου Columbia.



Προσωπικά είχα την χαρά να βιώσω αρκετές στιγμές Δανέζικου Hygge αφού η παιδική μου φίλη Sonia είναι μισή Δανέζα, ένα κορίτσι μες στη χαρά και την αισιοδοξία, κάτι που θυμάμαι από τα παιδικά μας χρόνια, αλλά και που διαπίστωσα πρόσφατα, μετά την επίσκεψή μου στην Κοπεγχάγη.
Εκεί λοιπόν, κάθε Σαββατοκύριακο, μαζεύονται σε σπίτια, τρώνε, παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, βλέπουν ταινίες ή απλά μιλάνε για τα νέα της εβδομάδας, μέσα σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα που την πλαισιώνουν τα αναμμένα κεριά, η όμορφη μουσική και η απουσία των κινητών τηλεφώνων.
Το σπίτι της φίλης μου, είναι φτιαγμένο σύμφωνα με την λογική του Hygge. Άνετο, φωτεινό, χαλαρό, φιλόξενο, έτοιμο να υποδεχθεί φίλους για θεματικές βραδιές με φαΐ και συζήτηση.
Φυτά εσωτερικού χώρου, τζάκι και πολλά κεριά, αλλά και μια μικρή γωνιά για διαλογισμό και την ανάγνωση αγαπημένων βιβλίων, είναι μερικά από το χαρακτηριστικά που με έκαναν να νιώσω ζεστασιά και ασφάλεια, σαν να ήμουν στο σπίτι μου.
Η αλήθεια είναι πως κατά την παραμονή μου στην Κοπεγχάγη, ζήλεψα τους ρυθμούς της πόλης. Ζήλεψα το fika τους, το απαραίτητο διάλειμμα που κάνουν μέσα στη μέρα με τσάι, καφέ ή ζεστό κακάο και γλυκό για να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν και να πάρουν δύναμη για να συνεχίσουν την ημέρα.
Εκεί κατάλαβα ότι το Hygge, δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβαίνει μόνο μέσα στο σπίτι μας.
Το Hygge είναι μια κατάσταση χαλάρωσης και εφορίας, χωρίς καμία συναισθηματική φόρτιση, η οποία μας συντροφεύει και έξω από το σπίτι, στο πρωινό μας με φίλους, στη δουλειά, σε κάποιο όμορφο μαγαζί ή σε μια βόλτα στο δάσος.



Στο βιβλίο του "Hygge ένας δανέζικος τρόπος να ζεις καλά" ο Wiking, με απλά λόγια και πολύ όμορφες φωτογραφίες, μας εξηγεί από που προήλθε η λέξη Hygge, μας προτείνει τρόπους για να το εντάξουμε στην ζωή μας, αναλύοντάς μας τα οφέλη αυτής της στάσης ζωής. 
Μας δίνει συνταγές μαγειρικής, μας προτείνει μέρη όπου μπορούμε να επισκεφτούμε στην Κοπεγχάγη και να νιώσουμε το Hygge σε όλο του το μεγαλείο και το πιο σημαντικό, μας προτρέπει να βρούμε την ευτυχία στα μικρά καθημερινά πράγματα, όπως σε μια κούπα ζεστό τσάι, σε ένα αρωματικό κερί, σε ένα καλό βιβλίο, σε μια βόλτα στην εξοχή και στην επαφή μας με τον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους.
Το βιβλίο αυτό το αγάπησα από την πρώτη στιγμήαφού υμνεί την σημασία των μικρών πραγμάτων, τις μικρές χαρές της ζωής, την ουσιαστική επαφή με τον εαυτό μας και τους άλλους.
Υμνεί το ζεστό κακάο, το καλό και αργό φαγητό, τις συχνές επαφές με φίλους και με την οικογένειά μας, τα επιτραπέζια παιχνίδια, τον χαλαρό φωτισμό, το αναμμένο τζάκι και τα κεριά, τα Χριστούγεννα, τα θεματικά πάρτι και τις βόλτες σε όμορφα μέρη!
"Το βιβλίο του Hygge", είναι ένα βιβλίο που αξίζει να βρίσκεται στην βιβλιοθήκη σας για να το διαβάσετε αργά και απολαυστικά και να εμπνευστείτε από αυτό, εντάσσοντας μικρές καθημερινές χαρές στη ζωή σας, που θα σας κάνουν ευτυχέστερους, ακόμα κι αν δεν βρίσκεστε στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου!


Σας φιλώ


Βρείτε με σε
FACEBOOK  
και 

You May Also Like

8 σχόλια

  1. Χρόνο να έχουμε μόνο για να τα κάνουμε όλα αυτά τα όμορφα. Το βιβλίο πρέπει να ναι ωστόσο καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βιβλίο είναι πολύ γλυκό και ενδιαφέρον.
      Σου δίνει η ιδέες για να κάνεις την καθημερινότητά σου, λίγο πιο ενδιαφέρουσα, λίγο πιο χαρούμενη!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος13/10/18, 2:29 μ.μ.

    Καλησπέρα.Έρχομαι πολλές φορές στο blog σου γιατί μου αρέσει πολύ ο τρόπος που περιγράφεις όλα αυτά που σου αρέσουν.
    Θα ήθελα πολύ να επισκεφθούμε την Δανία και εμείς.Εχω ακούσει πολλές φορές ότι είναι πολύ ωραία και ιδανικά εκεί.
    Πιστεύω ότι θα μου άρεσε και για έναν ακόμη λόγο.ΤΟ ΚΡΥΟ.Λατρεύω τις χώρες με πολιτισμό και κρύο καιρό.
    Σου στέλνω ένα μουσικό θέμα για ταξίδια της φαντασίας.
    https://www.youtube.com/watch?v=7uv4do7fOmw

    Μάριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μάριε!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για το πολύ όμορφο τραγούδι.
      Χαίρομαι που σου αρέσει η δουλειά μου και που διαβάζεις το blog...
      Η Δανία, είναι μια πολύ όμορφη χώρα και νομίζω ότι αξίζει πολύ να την επισκεφτείς. Όταν το κάνεις, μην παραλήψεις να πας και στο κάστρο του Κρόνμποργκ ή αλλιώς του Άμλετ, στα σύνορα μεταξύ Δανίας και Σουηδίας. Πραγματικά αξίζει!
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  3. Θέλω να το πάρω και να το διαβάσω και γω..πάντως μπράβο στους Δανούς και συνεχίζουν να μαζεύονται σε σπίτια.. στην Ελλάδα νομίζω το έχουνε σε αδράνεια το..σπορ.. η πλειοψηφία προτιμά να βγει έξω ..(ποιος καθαρίζει, μαγειρεύει κλπ κλπ) Ενώ η αλήθεια είναι πως μόνο σε σπίτι μπορείς να κάτσεις άνετα, να χαλαρώσεις, να πιεις τον καφέ σου και να αράξεις.. μου έχουν λείψει αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Δάφνη!
      Εγώ ξέρω πολύ κόσμο που μαζεύεται σε σπίτια και ειδικά μετά από το μεγάλο μπαμ της οικονομικής κρίσης.
      Εμείς το κάνουμε πολύ συχνά με τους φίλους μας και μάλιστα προσπαθούμε να το καθιερώσουμε σε μια φορά την εβδομάδα, αφού όπως λες κι εσύ, είναι ωραία και χαλαρά τα μαζέματα στο σπίτι!
      Μήπως πρέπει να κάνεις την αρχή και να το εισάγεις κι εσύ σαν ένα ωραίο concept στην παρέα σου;!

      Διαγραφή
    2. ναι εννοείται την έχω κάνει! βέβαια καταλήγουμε να βρισκόμαστε σπίτι τουλάχιστο κάθε 15 αλλά οκ... τώρα κάτι βλέπω να κινείται και από άλλους... είναι ωραίες οι σπιτομαζώξεις, ειδικά το χειμώνα!

      Διαγραφή
  4. Χαρα μεγαλη ειναι να βλεπω ευτυχισμενα τα παιδια μου,να ειναι παντα χαμογελαστα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή