Θέατρο: Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη

by - Νοεμβρίου 19, 2018


Tην περασμένη Κυριακή είδαμε την παράσταση "Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη" του Δημήτρη Ποταμίτη σε απόδοση και σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου, στο "Θέατρον" του κέντρου πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.
Μια παράσταση που προσωπικά με συγκίνησε και μου θύμισε παλιό, καλό παιδικό θέατρο. 
Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1978, στην παιδική σκηνή του Θεάτρου Έρευνας του Δημήτρη Ποταμίτη, ηθοποιού, σκηνοθέτη και συγγραφέα που υπηρέτησε το θέατρο και ειδικά το παιδικό με τον καλύτερο τρόπο, ανεβάζοντας έργα με πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα, πάντα με σεβασμό προς το κοινό του.
Ο Ποταμίτης πίστευε πως οι μικροί θεατές, ως αυριανοί πολίτες της χώρας, είναι συν τοις άλλοις και ένα ευαίσθητο κοινό για το οποίο οι θεατρικές παραστάσεις αποτελούν πεδίο διαμόρφωσης της ποιότητάς του και συνακόλουθα της προσωπικότητας του καθενός. Για αυτό φρόντιζε να γράφει και να ανεβάζει στη σκηνή παραστάσεις που έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν και να διδάξουν.
Όπως και οι "Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη".


Ένα έργο για παιδιά και όχι μόνο, που πλέον έχει γίνει κλασικό και παραμένει πάντα επίκαιρο, ένα σπονδυλωτό έργο, με την προσαρμογή τεσσάρων κωμωδιών του Αριστοφάνη: Ειρήνη, Αχαρνής, Πλούτος και Όρνιθες
Θίγει θέματα όπως ο πλούτος και η φτώχεια, η ειρήνη και ο πόλεμος, το δίκιο και το άδικο και "μιλάει", με απλό και εύστοχο τρόπο, στις καρδιές μικρών και μεγάλων.



Η σκηνοθέτης Νανά Νικολάου, που ήταν από τους βασικούς συνεργάτες του Δημήτρη Ποταμίτη, αναδεικνύει και σχολιάζει τα διαχρονικά καίρια σημεία των έργων, κάνοντάς τα κατανοητά και σαφή για τα μικρά παιδιά.
Όλοι οι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, διασκεδάζοντας, συγκινώντας, και αφυπνίζοντας το κοινό, δημιουργώντας μια διαδραστική παράσταση με την συμμετοχή των παιδιών, που ανεβαίνουν στη σκηνή για να νιώσουν λίγο από την μαγεία της (η Χριστίνα ενθουσιάστηκε και εννοείται πως συμμετείχε).
Τα όμορφα σκηνικά και κουστούμια είναι του Μανώλη Παντελιδάκη, η μουσική και τα τραγούδια του Γιάννη Ζουγανέλη και οι χορογραφίες της Αρετής Μώκαλη.
Την χαρήκαμε πολύ αυτή την παράσταση και σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.


Ταυτότητα παράστασης

Απόδοση κειμένου – σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου
Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης
Σκηνικά – κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης
Χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη
Video art: Αντώνης Δελαπόρτας
Παίζουν:Μέμος Μπεγνής, Νίκος Ορφανός, Γιάννης Στεφόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Κώστας Τερζάκης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ίρις Πανταζάρα, Θοδωρής Ανθόπουλος, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Δανάη Σδούγκου, Χρήστος Ντόβας, Δήμητρα Βήττα

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος 
Τηλέφωνο: 212 254 0300

Σας φιλώ

Βρείτε με σε
FACEBOOK  
και 

You May Also Like

2 σχόλια

  1. Έχω πραγματικά ακούσει πολύ καλές κριτικές για την συγκεκριμένη παιδική (και όχι μόνο) παράσταση! Μιας και την είδατε μπορείς να μου πεις αν μπορεί να γίνει κατανοητή από παιδάκια 4-5 ετών που παρόλα αυτά έχουν παρακολουθήσει πολύ θέατρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Αλεξάνδρα!
      Ναι! Εγώ θα σου έλεγα να πάτε. Πιστεύω πως ακόμα κι αν ένα παιδί δεν καταλαβαίνει τα πάντα, έχει να πάρει πολλά!
      Καλημέρα!

      Διαγραφή